Ilmaston lämpeneminen on lisännyt ja voimistanut sään ääri-ilmiötä, jotka sinällään ovat olleet osa maapallon ilmastoa sen syntyhetkistä lähtien.
Sään ääri-ilmiöitä ovat seuraavat tyypit:
- Pitkään jatkuvat rankkasateet
- Voimakkaat ja poikkeuksellisen runsaat lumisateet
- Äärimmäiset ja pitkäkestoiset kuivuudet
- Erilaiset myrskytuulet, kuten syöksyvirtaukset ja tornado
- Pitkät, poikkeuksellisen kylmät tai kuumat jaksot
- Rajut ukkosmyrskyt, joihin saattaa liittyä rajuja raekuuroja
Maapallolla on alueita, joilla sään ääri-ilmiöt ovat tavallisempia kuin muualla. Esimerkiksi Amerikan itärannikko on kuuluisa voimakkaista myrskyistä, kun taas mantereen keskiosissa kulkee kuuluisa tornadovyöhyke. Sen varrella pyörremyrskyjä esiintyy enemmän kuin missään muualla maapallolla.
Sään ääri-ilmiöt aiheuttavat kaaosta, kärsimystä ja hätää
Pitkäkestoisen kuivuuden ansiosta Afrikassa on alueita, joilla nälänhädästä on kärsitty jo vuosia. Karja on kuollut nälkään, koska kuivassa maaperässä ei kasva mikään. Kaivot ja vesipisteet kuivuvat. Samanaikaisesti ihmiset kärsivät puhtaan veden puutteesta.
Vedenhakumatkat pitenevät, mikä huonontaa erityisesti tyttöjen mahdollisuutta käydä koulua, sillä veden noutaminen on heidän työtään. Pitkän matkan takia he eivät enää ehdi kouluun. Etenkin pienet lapset kuolevat jatkuvasti aliravitsemukseen ja veden epäpuhtauksien aiheuttamaan ripuliin.
Rankkasateet taas aiheuttavat tulvia, mutavyöryjä ja maansortumia. Niiden takia tuhoutuu tuhansittain koteja vuosittain. Lisäksi monia päiviä kestävät lumimyrskyt alueilla, joilla lunta ei sada läheskään joka talvi, aiheuttavat paljon vahinkoja. Sen johdosta esimerkiksi asunnottomien tilanne voi muuttua henkeä uhkaavaksi.
New Yorkissa kunnon lumimyrsky aiheuttaa tarpeen etsiä suojiin satoja asunnottomia, jotka muuten pärjäävät ulkona ympäri vuoden. Lumisade aiheuttaa myös täydellisen liikennekaaoksen, koska sen raivaamiseen sopivaa kalustoa on liian vähän. Liikenne on kuitenkin alueella huomattavan vilkasta, ja esimerkiksi kouluja joudutaan sulkemaan usein päiviksi.
Ilmiöiden esiintyminen Suomessa
Ilmaston lämpeneminen lisää sään ääri-ilmiötä myös täällä Suomessa. Olemme jo tottuneet siihen, että joka talvi vähintään yksi myrsky tekee tuhojaan. Sen johdosta lukemattomat kotitaloudet jäävät ilman sähköä. Voimakkaat ja aikaistuneet kevättulvat ovat lisääntyneet ja aiheuttavat etenkin Pohjanmaalla tuhoja lähes vuosittain.
Erityisen pitkät ja kuumat hellejaksot kuuluvat Suomessa sään ääri-ilmiöihin. Esimerkiksi kesällä 2003 koettiin eteläisessä Suomessa yli kuukauden jatkunut sateeton jakso, jonka aikana ilman lämpötila oli hellelukemissa usein myös öisin. Ihmiset nukkuivat parvekkeilla, viilensivät lakanoita pakastimessa ja ostivat kaupoista tuulettimet. Tilanne oli pitkäaikaissairaille äärimmäisen tukala. Se oli vaarallinen myös ikäihmisille.
Dramaattisia seurauksia
Ilmaston lämpenemisen myötä harvinaisemmista sääilmiöistä erityisesti suihkuvirtaukset ovat lisääntyneet Suomessa. Suihkuvirtaus on erittäin voimakas tuuli, joka saattaa kaataa hyvin tarkkarajaiselta alueelta huomattavan paljon puita ja vaurioittaa rakennuksia. Se lennätti myös erään festivaalin teltatkin nurin varsin dramaattisin seurauksin.
Syöksyvirtauksia esiintyy Suomessa muutaman kerran kesässä
Koska syöksyvirtaus on yksi mielenkiintoisimmista Suomessa tavattavista sääilmiöistä, sitä on tutkittu perusteellisemmin. Syöksyvirtaus syntyy tavallisimmin ukkospilven alla, mutta myös tavallinen sadepilvi saattaa joskus synnyttää sen. Ilmiön aikana tuulen nopeus saattaa ylittää jopa 50 metriä sekunnissa, mikä on saatettu päätellä sen aiheuttamista tuhoista.
Syöksyvirtauksia voi esiintyä myös parvissa, mutta ne ovat Suomessa varsin harvinaisia. Niitä havaitaan noin kymmenen vuoden välein. Ne aiheuttavat laajamittaista tuhoa joskus useidenkin maakuntien alueella. Viimeisin esimerkki on vuoden 2010 Asta-myrskyn pahimmat tuhot.
Trombi on kuin pieni pyörremyrsky
Toinen kiinnostava tuuli-ilmiö, joka Suomessa on tavattu, on trombi. Virallisesti trombi määritellään pyörretuuleksi. Sillä ei siis ole pyörremyrskyn tuhovoimaa. Trombeja havaitaan ukkosten yhteydessä, mutta se voi esiintyä myös yksinään. Pieni trombi saattaa vain hiukan nostaa kuivia lehtiä maasta, mutta iso pystyy repimään irti kattopeltejä ja kaatamaan isoja, terveitä puita.